WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.10.10.

A SZABADSÁGGAL ÉLNI KELL

Interjú Wintermantel Zsolt polgármesterrel a rendszerváltozás korszakáról, szabadságról, szabad választásokról, és a választás felelősségéről.

undefined

A mai 30 évesek és a náluk fiatalabbak számára a kommunista diktatúra egy fejezet a történelemkönyvben. Ön még abban a korszakban született, nevelkedett, személyes élményei vannak arról a világról. Mit jelentett Önnek a rendszerváltozás?

Az én életemben Magyarországon már konszolidált viszonyok voltak, akkoriban már hazánk a szocialista tömbön belül „a legvidámabb barakknak” számított. De mégiscsak barakk volt. Már láttuk érzékeltük, tudtuk, hogy néhány száz kilométerre, a vasfüggönyön túl létezik egy jobb, egy szabadabb, igazabb világ.

Részt vett az első szabad választásokon?

Senki sem tudott volna visszatartani. Éppen abban az évben lettem nagykorú, amikor az első szabad választásokat tartották Magyarországon. Nehéz megfogalmazni, milyen óriási érzés volt, hogy én már beleszólhatok az ország jövőjébe, a saját jövőmbe – ami a szüleimnek, nagyszüleimnek előtte negyven éven át nem adatott meg. A mai fiatalok számára természetes, hogy szabadságban élünk, szabad választásokat tarthatunk. Nem tudom, el tudják-e képzelni, hogy milyen élet az, amikor ez szóba sem jöhet. Ezért is érthetetlen számomra, ha egy fiatalember nem él ezzel a lehetőséggel.

Most vasárnap ismét választások lesznek, mit üzen az újpestieknek?

Mindenkit arra invitálok, hogy találkozzunk a rendszerváltozás 30 éves évfordulója alkalmából az Emlékév keretében rendezendő programokon, a kiállításon és a Szabadságkoncerteken, és aztán pedig találkozzunk vasárnap a választókörökben. Éljünk a szabadságunkkal! Ahogy mondani szokták, a választás a demokrácia ünnepe. De túl ezen, az elkötelezettség, a hűség, a felelősségvállalás ünnepe is. Akik úgy érzik, hogy jó ügyet képviselnek, Újpest ügyét képviselik, azok ne bízzák másokra a dolgot, menjenek el szavazni, szánják rá azt a kis időt. Vannak, akik úgy gondolják, hogy mivel a közvélemény-kutatók szerint a többség ugyanúgy vélekedik, mint ők, elég, ha a többiek elmennek szavazni. Ebből lehetnek aztán a keserves csalódások, és azután hosszú évekig nincs mód korrigálni. Csak az győzhet, akik kiáll az igazáért. Aki szereti Újpestet, aki nem akarja, hogy mássá változzon, menjen el és adja mindkét szavazatát Újpestre október 13-án.